O nouă tehnologie de sterilizare a apei a fost patentată recent de către cercetătorii Universității din Delaware. Metoda propusă de ei este ieftină, nu se bazează pe compuși de clor și, cu toate acestea, poate îndepărta din apa tratată microorganisme extrem de periculoase, de la Escherichia coli la rotavirusuri.
Pe scurt, noul tip de tratare a apei încorporează în procesul de filtrare ioni de fier hiper-reactivi. Cercetările au fost realizate de specialiști ai Colegiului pentru Agricultură și Resurse Naturale în colaborare cu Colegiul pentru Inginerie.
Disponibilitatea apei potabile este una dintre marile probleme ale omenirii. Conform studiilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de persoane (o șesime din populația globului) are un acces limitat la surse de apă tratată corespunzător. Patru miliarde de cazuri de boli diareice se înregistrează anual, la nivel mondial, din care 1,8 milioane au drept rezultat moartea pacienților, în principal bebeluși și copii mici din țările lumii a treia. Pentru comparație, să spunem că Bucureștiul înregistra la nivelul anului 2005 o populație totală de 1,9 milioane de oameni (sursa: INSSE via Wikipedia).
Revenind la noua tehnologie, aceasta se remarcă, după cum am spus, prin capacitatea de a reține virusurile, unii dintre cei mai mici agenți patogeni. Dimensiunile acestora sînt mult mai mici decît ale bacteriilor, de ordinul a 10 nm (un nanometru este a milioana parte dintr-un metru) și deci nu pot fi filtrate mecanic. Totodată, acești agenți patogeni sînt mult mai mobili și rezistă la clorinare.
Dificultatea, în cazul filtrării apei, este aceea de a controla, în limitele unui anumit cost, trei componente distincte: populația de microbi, cantitatea de dezinfectant pe bază de clor și doza admisă de produși chimici secundari prezenți în apa tratată.
Metoda propousă de cercetătorii de la Universitatea din Delaware presupune utilizarea fierului elementar (de valență zero), disponibil pe scară largă ca produs secundar în industria siderurgică. Costul său mediu este extrem de convenabil: aproximativ 750 de dolari SUA / tonă. Iar efectul său în filtrarea apei este la fel de interesant: virusurile sînt fie inactivate chimic, fie adsorbite ireversibil și fixate pe suprafața moleculelor de fier. În numai 20 de minute de tratare, 99.99% dintre virusurile prezente în apă pot fi eliminate în acest fel.
Din punct de vedere calitativ, cercetătorii din Delaware au raportat eficacitatea metodei împotriva unor patogeni comuni, precum: E. coli (tulpina înalt patogenă 0157:H7), virusul hepatitei A, norovirusuri și rotavirusuri.
Prezența fierului a mai determinat și îndepărtarea altor materiale organice, de genul acidului humic, prezent adesea în pînza freatică și în aducțiunile de adîncime. În procesele actuale de clorinare a apei, clorul reacționează cu acidul humic producînd diverși compuși toxici secundari, prezenți în apa tratată. Noua tehnologie elimină nu numai clorul din ecuație, dar și acidul humic și produsele secundare de reacție.
Autrii studiului sînt Pei Chiu, profesor asociat, Department of Civil and Environmental Engineering, Yan Jin, profesor pentru fizica solurilor, Department of Plant and Soil Sciences și virusologul Kali Kniel, profesor asistent, Animal and Food Sciences Department.
Pentru detalii, aici aveți comunicatul original (în limba engleză).
Ceva asemanator au facut cei de la Philips, deocamdata in stadiu de prototip.
Citind și ea articolul, mama mi-a scris că „pe vremea mea [adică a ei, nu prea știu anume cînd a fost asta – n.DM], se băga un cui în cana cu apă, cică pentru aport de fier și curățire”. Oare ce ar zice inginerii de la Philips despre asta?