Un grup de cercetători de la Centrul pentru Științe Neurale al Universității New York a publicat recent un studiu prin care susține că anumite amintiri dureroase pot fi șterse în mod selectiv.
Cercetările s-au desfășurat, evident, numai pe șoareci, dar principiul de funcționare și-ar putea descoperi aplicabilitatea și pe subiecți umani. Primii vizați sînt pacienții suferind de stres post-traumatic (PTSD), hăituiți de amintiri chinuitoare dobîndite în special în timpul conflictelor armate, al accidentelor sau al calamităților.
Echipa, condusă de Joseph LeDoux, a dresat mai întîi un lot de cobai să se teamă de două tonuri muzicale distincte, reproduse concomitent cu un șoc electric. Apoi au împărțit lotul în două. Jumătate dintre șoricei au fost tratați cu U0126, o substanță cunoscută pentru faptul că provoacă amnezie parțială, jumătate nu au fost tratați în nici un fel, constituind „grupul martor”. Apoi, pe cînd șoriceii tratați se aflau sub influența tratamentului, întregului lot i-a fost „reamintit” doar unul dintre tonuri.
O zi mai tîrziu, cercetătorii au testat cele două tonuri muzicale pe întregul lot de șoricei. Cobaii tratați nu s-au temut de tonul auzit în timpul tratamentului. Cei netratați au reacționat prin teamă la ambele sunete. Așadar tratamentul reușise să șteargă, în mod selectiv, doar una dintre amintiri.
În mod normal, creierul memorează lucrurile prin transferarea lor dintr-o zonă de stocare pe termen scurt în una de stocare pe termen lung. Procesul în sine este cunoscut sub numele de reconsolidare. Conform datelor oferite în studiul citat, în cazul șoarecilor tratați cu U0126, amintirea respectivă a fost ștearsă de-a binelea, și nu doar asocierea tonului cu șocul electric.
Pentru referință: Synapse-specific reconsolidation of distinct fear memories in the lateral amygdala | Valérie Doyère, Jacek Debiec, Marie Monfils, Glenn Schafe și Joseph LeDoux | Nature Neuroscience
Eternal Sunshine of the Spotless Mind, anyone? Dar de unde stiu ca n-au sters si altceva? Si de unde stiu ca amintirea astfel stearsa n-o sa reapara pana la urma, producand probleme si mai mari?
Poate ai noroc, ca în Total Recall. Sau nu – vezi The Manchurian Candidate. Asta dacă ar fi să vorbim din filme. (Deși preferatul meu este instrumentul luminos din MIB.)
Din fericire, știința e încă departe de asemenea performanțe, dar ele într-adevăr par din ce în ce mai posibil de atins. Deocamdată, este interzisă administrarea de U0126 oricăror subiecți umani. Oricum, dacă pui problema în acest fel, treaba pare murdară, deși scopul e cît se poate de nobil.
Cînd nu ai încredere în medicul tău, poate să ți se pară suspect faptul că îți ia pulsul atunci când tu i te plîngi de dureri de burtă. Iar accidente pot oricând să apară, de aceea s-a inventat asigurarea de malpraxis.